Łosoś to fantastyczna potrawa, ale z czym ją podać? Istnieje wiele różnych możliwości. Możesz go upiec, podać z tłuczonymi ziemniakami lub nawet zrobić risotto. Cokolwiek wybierzesz, na pewno będzie to strzał w dziesiątkę.
Spis treści
Risotto
Jeśli szukasz pysznego dania rybnego, które sprawi, że Twoje przyjęcie będzie hitem, spróbuj risotto z wędzonym łososiem. Jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu i doskonale pasuje do każdej okazji na kolację.
Łosoś jest bogatym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają chronić Twoje serce i poprawiają ogólny stan zdrowia. Dlatego zaleca się spożywanie co najmniej dwóch 140-g porcji ryb tygodniowo.
Wybierając rodzaj ryby, weź pod uwagę jej smak i konsystencję. Łosoś nadaje się do wielu różnych smaków, co czyni go uniwersalnym składnikiem.
Możesz zastąpić nim każdy inny rodzaj ryby, w tym halibuta, golca lub pstrąga. Możesz też dodać inne składniki, na które masz ochotę. Możesz na przykład podać risotto z grzankami lub warzywami.
Tłuczone ziemniaki
W połączeniu ze świeżym, pysznym łososiem, tłuczone ziemniaki stanowią fantastyczny dodatek do dania. Są kremowe, pikantne i mają subtelny, maślany smak. Dzięki temu doskonale nadają się na letnie przyjęcia.
Niezależnie od tego, czy organizujesz przyjęcie, czy po prostu delektujesz się posiłkiem w domu, podanie tłuczonych ziemniaków z łososiem to świetny sposób na dodanie czegoś ekstra do obiadu. Dzięki temu Twoi goście będą najedzeni i nie zabraknie im miejsca na inne potrawy.
Aby zrobić tłuczone ziemniaki, będziesz potrzebował dużego garnka lub patelni i noża do krojenia. Będziesz też potrzebował soli i pieprzu. Dodaj składniki do garnka i doprowadź wodę do wrzenia. Ziemniaki powinny się gotować przez około 20 minut. Możesz je również przygotować w mikrofalówce przed ugotowaniem łososia.
Azjatycka sałatka coleslaw
Azjatycka sałatka coleslaw to świetny wybór do podania z łososiem. To pyszny sposób na urozmaicenie talerza i łatwy do wykonania. Możesz też podać ją na boku z dodatkami, takimi jak mango, edamame lub opiekane migdały.
W tym daniu, oprócz typowych składników sałatki, znajdziesz mnóstwo warzyw, w tym marchew, ogórek, miętę i sok z limonki. To świetny sposób na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce.
Aby przygotować sałatkę, musisz najpierw wymieszać kilka składników. Najlepszy colesław powinien zawierać co najmniej siedem filiżanek warzyw.
Aby w pełni wykorzystać walory sałaty, podaj ją z sosem. Jedną z opcji jest sos sojowo-imbirowy. Jeśli masz ochotę na odrobinę przygód, możesz połączyć go z sosem teriyaki.
Pieczone warzywa
Przygotowując łososia na obiad, możesz podać go z różnymi pieczonymi warzywami. Możesz dodać do nich przyprawy lub stworzyć własną kombinację. Na przykład możesz upiec słodkie ziemniaki z czosnkiem i lekko doprawić je czosnkiem w proszku przed pieczeniem.
Innym ulubionym dodatkiem do łososia są szparagi. Możesz je spryskać cytryną lub po prostu upiec w piekarniku. Kiedy będą gotowe, możesz dodać do nich roztopiony parmezan. Jest to danie łatwe do wykonania.
Jeśli masz termometr do mięsa, jest to świetny sposób, aby upewnić się, że łosoś jest ugotowany w całości. Aby to zrobić, włóż termometr w najgrubszą część filetu. Upewnij się, że temperatura wewnętrzna wynosi od 125F do 130F.
Sztuczne serca karczochów
Szpinak karczochowy nadziewany łososiem to zaskakująco szybki i łatwy do wykonania przepis. Jest pyszny i pożywny. Faszerowany łosoś jest świetny w połączeniu z chrupiącą sałatką i kieliszkiem Pinot Grigio.
Aby przygotować to proste, ale eleganckie danie, zacznij od pokrojenia kawałka łososia nożem do krojenia. Upewnij się, że masz dobrej wielkości kieszonkę na farsz. Kiedy już uzyskasz odpowiednią wielkość, natrzyj ją odrobiną ghee lub oleju z awokado. Dopraw solą i pieprzem i piecz w temperaturze 400 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu łososia wyjmij go z piekarnika i zawiń w folię. Jest to idealny sposób na zachowanie wilgotnej i aromatycznej konsystencji ryby. Możesz również użyć do tego celu folii cynowej, jeśli wolisz.