Wielu ludzi zadaje sobie pytanie: „Jakiego mleka używam w moim ekspresie do kawy?”. Na szczęście istnieje kilka rodzajów mleka, które dobrze współpracują z ekspresami do kawy. Niezależnie od tego, czy wolisz mleko migdałowe, pełne czy półtłuste, na pewno znajdziesz rodzaj, który spełni Twoje oczekiwania.
Mleko sojowe
Używanie mleka sojowego w ekspresie do kawy to świetna opcja dla osób z nietolerancją laktozy lub wegan. Soja jest alternatywą bez nabiału, która dodaje bogatej i kremowej konsystencji do każdego rodzaju napoju espresso.
Jednym z najprostszych sposobów przygotowania espresso z mlekiem sojowym jest użycie automatycznego dzbanka do spieniania. Możesz też podgrzać mleko sojowe na kuchence. Najważniejsze, żeby nie przegrzać mleka. Może się ono rozwarstwić, skrzepnąć lub w inny sposób zmienić smak.
Innym rozwiązaniem jest użycie ekspresu do kawy. Urządzenia te pozwalają na wybór ilości i wielkości mielonych ziaren oraz wody. Niektóre pozwalają nawet na stworzenie własnej liczby filiżanek.
Podczas podgrzewania mleka sojowego musisz utrzymywać je w stosunkowo niskiej temperaturze. Powinna ona mieścić się w przedziale 55-60 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie może się przypalić.
Mleko migdałowe
Szukasz alternatywy dla mleka mlecznego do espresso? Jeśli tak, to powinieneś zwrócić uwagę na mleko migdałowe. Jest to zdrowa opcja, która może pomóc w chorobach serca, utracie wagi i artretyzmie. Oprócz pysznego smaku, nie zawiera nabiału, glutenu i sztucznych słodzików.
Latte z mlekiem migdałowym jest popularne wśród miłośników głębokiego L. Dzieje się tak dlatego, że dodaje ono przyjemnego niuansu temu napojowi. Tradycyjnie napój ten podaje się na gorąco, ale dostępne są też wersje mrożone. Istnieje kilka odmian mleka migdałowego, a każda z nich ma swoje zalety.
Aby przygotować latte z mlekiem migdałowym, najpierw zrób podwójną porcję espresso. Kiedy espresso będzie gotowe, dodaj ćwierć filiżanki mleka migdałowego. Wymieszaj je z kawą, aby upewnić się, że oba składniki są równomiernie rozprowadzone. Następnie dodaj syrop, jeśli chcesz.
Mleko półtłuste
Najpopularniejszym rodzajem mleka w Wielkiej Brytanii jest mleko półtłuste. Ma ono lżejszą konsystencję, niższą zawartość tłuszczu i wyższą zawartość białka niż inne odmiany. Może jednak wytwarzać mniej niż doskonałą pianę.
Są też inne mleka, które warto rozważyć, w tym o obniżonej zawartości tłuszczu i bezmleczne. W zależności od diety i osobistych preferencji możesz wybrać jedno z nich. Należy jednak pamiętać, że nie są one tak kremowe jak mleko krowie.
Niektórzy pijący kawę wolą mleko odtłuszczone. To mleko wytwarza mniej pianki niż inne rodzaje, ale ma tę zaletę, że jest niskokaloryczne. Ponadto smakuje lepiej.
Inne rodzaje mleka, takie jak śmietanka, mają więcej tłuszczu. Ten tłuszcz sprawia, że płyn ma bogatszy i bardziej kremowy smak.
Mleko pełne
Jakość mleka ma duży wpływ na to, jak smakuje Twoja kawa. Niektóre rodzaje mleka są bardziej spienione niż inne.
Niezależnie od tego, czy szukasz idealnego cappuccino, espresso czy nawet latte, wybór odpowiedniego rodzaju mleka może stanowić różnicę między filiżanką dobrą a wspaniałą.
Choć większość kawiarni i baristów poleca mleko pełne, istnieją pewne alternatywy. Mleko sojowe lub owsiane zapewnia kremową i gęstą piankę. Jednak te opcje nie mają tak bogatej konsystencji jak mleko krowie.
Podczas przygotowywania kawy zawartość tłuszczu i białka w mleku jest kluczowa dla wytworzenia odpowiedniej pianki. Użycie większej ilości tłuszczu powoduje, że napar jest bardziej kremowy i gładki. Z drugiej strony, użycie mniejszej ilości tłuszczu może doprowadzić do powstania słabszej, rzadszej pianki.
Mleko owsiane
Jeśli jesteś dietetykiem lub nie tolerujesz laktozy, nadal możesz cieszyć się swoimi ulubionymi napojami kawowymi. Zamiast zwykłego mleka możesz użyć mleka owsianego. Ta roślinna alternatywa ma kremową konsystencję i łagodny smak. Dodaje również kremowości do espresso.
Możesz przygotować latte z mlekiem owsianym za pomocą ręcznego blendera. Będziesz potrzebował dużej miski i trzepaczki. Użyj tych elementów, aby wymieszać mleko owsiane, aż do uzyskania gęstej piany.
Jeśli chcesz zrobić latte z mlekiem owsianym bez blendera, możesz użyć blendera lub robota kuchennego. Uważaj jednak, żeby nie przelać mleka podczas dodawania pianki.
Innym rozwiązaniem jest spienienie mleka owsianego za pomocą prasy francuskiej lub ekspresu do kawy. Urządzenia te są wygodne i łatwe w użyciu.