Z wykorzystaniem ciasta francuskiego możesz przygotować kilka wspaniałych ciast i tart. Należą do nich tarty cytrynowe i jagodowe, strudle i słodkie tury. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć.
Spis treści
Wykonanie podwyższonego brzegu ciasta
Podczas pieczenia ciasta francuskiego ważne jest wykonanie podwyższonego brzegu ciasta. Można to zrobić na kilka różnych sposobów. Najlepszym sposobem jest zrobienie falistego brzegu. Musisz użyć palca wskazującego i kciuka, aby uformować falbankę.
Alternatywnie możesz zrobić linę lub falbankę. Jest to bardzo prosta metoda, ale będziesz musiał przyciąć ciasto równo z krawędzią patelni. W zależności od preferencji, możesz piec arkusze ciasta na ślepo lub posmarować je roztopionym masłem przed pieczeniem.
Jeśli chcesz uzyskać złocistobrązową skórkę, możesz wbić jajko do roztopionego masła przed pieczeniem. Dzięki temu ciasto francuskie będzie miało chrupiący wierzch i łatwiej wyrośnie.
Upiecz je, aż stanie się złotobrązowe i napuszone
Jeśli szukasz przepisu, który można wykorzystać do różnych deserów, może zainteresuje Cię gotowanie ciasta francuskiego. Ciasto to jest bardzo delikatne i trzeba się z nim obchodzić ostrożnie.
Możesz kupić gotowe arkusze ciasta francuskiego w lokalnym sklepie spożywczym lub zrobić własne. Musisz jednak wiedzieć, że nie jest to tak łatwe, jak myślisz. Aby uzyskać złoto-brązowe i napuszone ciasto, zastosuj się do poniższych wskazówek.
Po pierwsze, schłódź ciasto francuskie. Dzięki temu ciasto dobrze wyrośnie i zachowa swój kształt.
Po drugie, rozwałkuj ciasto na prostokąt. Upewnij się, że używasz ostrego noża do cięcia ciasta. Ciasto francuskie powinno mieć grubość około ćwierć do ósmego cala. Kiedy szczypiesz ciasto, nie powinno się ono łamać.
Zapobieganie rozmiękaniu ciasta
Przyrządzając ciasto francuskie, musisz mieć pewność, że masz odpowiednie narzędzia i techniki. Używanie niewłaściwych metod może spowodować, że spód będzie wilgotny. Jest jednak kilka prostych wskazówek, które pomogą ci rozwiązać ten problem.
Po pierwsze, upewnij się, że twoja powierzchnia robocza jest czysta. Mąka zawiera bowiem bakterie, które mogą powodować zamakanie spodów. Aby temu zapobiec, użyj nieprzywierającej silikonowej maty do pieczenia.
Inna wskazówka dotyczy rozwałkowywania ciasta. Upewnij się, że powierzchnia do wałkowania jest bardzo lekko posypana mąką i że nie naciskasz na nią. Zbyt mocne dociskanie może spowodować, że ciasto będzie się przyklejać do powierzchni wałka.
Powinieneś także upewnić się, że Twoje ciasto jest schłodzone. Dzięki temu maślane warstwy pozostaną oddzielone.
Używanie ciasta francuskiego w pikantnych ciastach i tartach
Używanie ciasta francuskiego w pikantnych ciastach i tartach może być prawdziwą ucztą. Są one bardzo łatwe do zrobienia i stanowią świetny dodatek do każdego menu na kolację lub brunch. Musisz jednak upewnić się, że używasz odpowiedniego rodzaju ciasta do tego zadania.
Ciasto francuskie to uniwersalne ciasto, które można wykorzystać do niemal wszystkiego. Nadaje się nie tylko do pierogów, ale także do tart, placuszków, a nawet eleganckich przystawek. Oto kilka wskazówek, jak w pełni wykorzystać to ciasto.
Najbardziej oczywistym sposobem wykorzystania ciasta francuskiego w pikantnych ciastach i tartach jest wałkowanie i składanie go. W ten sposób stworzysz wiele warstw, które pomogą mu się napuszyć. Kiedy będziesz gotowy do pieczenia, możesz włożyć gotową tartę do piekarnika.
Słodkie turnovery, tarty cytrynowe lub jagodowe i strudle
Czy szukasz szybkiego deseru do delektowania się nim, czy nowego sposobu na delektowanie się ulubionymi owocami sezonowymi, słodkie turnovery, tarty cytrynowe lub jagodowe i strudle są świetnym wyborem. Te smakołyki są łatwe do zrobienia i z pewnością przypadną do gustu. Jeśli chcesz je wypróbować, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami dotyczącymi pieczenia i przygotuj się na rozkoszowanie się nimi.
Po pierwsze, będziesz potrzebował kilku podstawowych składników. Potrzebne będzie ciasto, świeże owoce i wybrane przez Ciebie nadzienie. Jagody i nadzienie możesz przygotować wcześniej.
Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj składniki, a następnie włóż do lodówki. Kiedy będziesz gotowy do pieczenia, umieść ciasto na nieposmarowanej tłuszczem blasze. Możesz też użyć silikonowej maty do pieczenia.
Następnie musisz wyciąć kwadraty z ciasta. Można to zrobić za pomocą pustej puszki. Upewnij się, że zostawiasz mały margines około pół cala.