Pierwszym krokiem do zadbania o swoje zdrowie jest stworzenie listy rzeczy, które możesz zrobić, żeby utrzymać swoje ciało w dobrej formie. Może to być wszystko – od oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia po dietę roślinną opartą na produktach pełnowartościowych.
Spis treści
Profilaktyka
Profilaktyka, czyli sztuka zapobiegania, polega na podejmowaniu kroków mających na celu uniknięcie wystąpienia choroby. W niektórych przypadkach pierwsze objawy są wykrywane dopiero wtedy, gdy jest już za późno. Przykładami profilaktyki są szczepienia i poradnictwo. Regularne korzystanie z usług lekarza lub strony internetowej może być najwygodniejszym sposobem zapewnienia sobie zalecanych badań. Jednak konsumenci nie zawsze są skłonni do korzystania z tych usług.
Mimo swojej popularności, brakuje rygorystycznych badań dotyczących skuteczności opieki profilaktycznej i jej wpływu na stan zdrowia i koszty opieki zdrowotnej. Jest to szczególnie prawdziwe w środowiskach miejskich, gdzie jest mniejszy dostęp do wysokiej jakości placówek medycznych i ograniczone możliwości transportu. Trudno jest również porównywać działania profilaktyczne w podobnych populacjach pacjentów. To samo dotyczy badań przekrojowych, w których biorą udział osoby w różnym wieku, o różnych dochodach i z różnych środowisk. Dlatego najlepszym sposobem na sprawdzenie, co działa, a co nie, jest przetestowanie skuteczności istniejących programów w warunkach rzeczywistych.
Dieta oparta na produktach pełnowartościowych i roślinach
Dieta oparta na produktach pełnowartościowych i roślinach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby serca. Zwiększa też ilość energii, obniża poziom cholesterolu i poprawia stan zdrowia jelit.
Rośliny są bogate w przeciwutleniacze, substancje fitochemiczne i witaminy. Te składniki odżywcze wspierają Twój system odpornościowy i pomagają Twojemu organizmowi zachować równowagę.
Badania wykazały, że dieta oparta na roślinach może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, raka i cukrzycy typu 2. Ponadto gęstość kalorii w diecie roślinnej może pomóc Ci schudnąć.
W przeciwieństwie do pokarmów pochodzenia zwierzęcego, rośliny zawierają błonnik, który pomaga Ci czuć się sytym. Większa ilość błonnika może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Błonnik może też obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
Istnieje około 200 000 jadalnych gatunków roślin, co oznacza, że możesz z nich przygotować wiele różnych potraw. Owoce, warzywa, rośliny strączkowe i nasiona to jedne z głównych pokarmów roślinnych. W zależności od preferencji możesz włączyć do swojej diety jajka, nabiał i mięso.
Oliwa z oliwek extra virgin
Jeśli rozważasz zakup oliwy z oliwek extra virgin, możesz się zastanawiać, jakie są jej zalety. Prawda jest taka, że oliwa z oliwek jest pełna silnych przeciwutleniaczy. Związki te chronią Twoje komórki i przeciwdziałają stanom zapalnym. Mogą też chronić Cię przed rakiem, chorobami układu krążenia i innymi chorobami.
Jedno z badań wykazało, że osoby, które spożywały więcej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, miały mniejsze ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów. Jest to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje zdrowe komórki organizmu.
Oliwa z oliwek jest również bogata w tłuszcze jednonienasycone, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zawiera również tłuszcze wielonienasycone, które pomagają regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Oliwa z oliwek extra virgin jest bogata w antyoksydanty, które są niezbędne w walce z wieloma chorobami. Jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy zawartych w oliwie z oliwek extra virgin są polifenole. Polifenole są ważnym składnikiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ mogą chronić mózg przed chorobą Alzheimera.