Hummus to pyszna i zdrowa przyprawa, którą można wykorzystać do wielu różnych rzeczy. Najczęściej używa się go do sałatek, ale można go też wykorzystać do dodania smacznego kopa innym potrawom. W tym artykule przyjrzymy się historii hummusu, jego popularnym zastosowaniom i temu, jak włączyć go do swojej diety.
Historia
Hummus to tradycyjne smarowidło wykonane z ciecierzycy i tahini. Tradycyjnie podawany z chlebem pita, jest popularną przekąską i przystawką. Można go również łączyć z innymi składnikami, takimi jak czosnek, fasola fava, bakłażan, jajka na twardo i zhug – jemeński sos z chili.
Chociaż historia hummusu nie jest jasna, prawdopodobnie jego korzenie sięgają tysięcy lat wstecz. Ciecierzyca jest uważana za podstawowy pokarm w wielu kulturach Bliskiego Wschodu.
Najwcześniejsza wzmianka o hummusie pojawia się w książce kucharskiej z XIII wieku w Kairze. Przepis zawiera zioła, kiszone cytryny i ocet. Nie jest jednak jasne, czy zawierał tahini.
Późniejsze przepisy z XIV wieku sugerują, że tahini było używane w hummusie. Jednak przyprawy zostały pomniejszone, co sugeruje, że hummus mógł wyewoluować z szerszego gatunku.
Na całym Bliskim Wschodzie hummus jest ulubionym daniem od tysięcy lat. Tradycyjnie podaje się go w czerwonej glinianej misce z podwyższonym brzegiem.
W ostatnich latach hummus stał się wielkim przemysłem. Jego popularność szacuje się na 2,5 miliarda dolarów do 2020 roku.
Na początku lat 80. hummus został wprowadzony do Stanów Zjednoczonych. Po zdobyciu popularności zaczął być sprzedawany jako kuchnia izraelska przez takie marki jak Sabra.
Wspólne zastosowania
Hummus jest smacznym i uniwersalnym dipem, który można jeść z różnymi potrawami. Jest popularną przekąską na Bliskim Wschodzie i w innych częściach świata. Oprócz tego, że jest pyszny, hummus jest też dobry dla zdrowia.
Hummus robi się z ciecierzycy, tahini, czosnku i soku z cytryny. To połączenie nadaje hummusowi bogatą, kremową konsystencję. Świetnym sposobem na wykorzystanie hummusu jest dodanie go do sałatek, zup, a nawet kanapek.
Dodanie hummusu do kanapki to prosty sposób na dodanie smaku, białka i błonnika do posiłku. Niektóre z najbardziej popularnych kanapek to hummus i grillowany bakłażan, hummus i gotowane jajka oraz hummus i pastrami.
Hummus jest też smacznym zamiennikiem majonezu. Zamiast dodawać majonez do kanapki, po prostu posmaruj ją warstwą hummusu. Możesz też dodać do hummusu sałatę i pomidory.
Do hummusu można dodać różne przyprawy i zioła, aby nadać mu dodatkowy smak. Możesz wymieszać hummus z dressingiem na bazie soku z cytryny lub oliwy z oliwek.
Podając hummus na krakersach, pamiętaj, żeby rozrzedzić hummus przed wylaniem go na chleb. Jeżeli hummus jest zbyt gęsty, możesz dodać wody i oliwy, aby rozrzedzić mieszankę.
Dodawanie hummusu do sałatek
Dodawanie hummusu do sałatek to łatwy sposób na dodanie kremowego, bogatego elementu do ulubionego posiłku. To także świetny sposób na zastąpienie majonezu i kwaśnej śmietany, dzięki czemu Twoja sałatka zyska kremowy i pyszny smak.
Hummus to gęsty, smarowny dip, który można stosować jako dressing lub marynatę. Jeżeli używasz hummusu jako dressingu, koniecznie dodaj do przepisu więcej soku z cytryny.
Hummus ma wiele smaków. Niektóre odmiany są pikantne i słodkie. Inne smaki to pieczona czerwona papryka, zielona bogini i chili w proszku. Możesz też użyć tahini, czyli pasty z nasion sezamu. Ten składnik nada Twojemu dressingowi orzechowy smak i chrupkość.
Hummus może być używany jako białkowy zamiennik do okładów. Możesz go także wymieszać z gotowanymi lub surowymi warzywami i innymi składnikami. Resztki możesz przechowywać w lodówce do pięciu dni.
Hummus możesz podawać jako dip lub na talerzu. Wiele osób woli dodać do niego chipsy, krakersy lub chlebek pita.
Przechowując hummus, pamiętaj, żeby trzymać go w lodówce w osobnych, szczelnych pojemnikach. Dodanie większej ilości soku z cytryny lub soli do przepisu może być konieczne.
Dodanie hummusu do sałatek może zmienić nudny posiłek w coś pysznego. Jest to łatwa do przygotowania przekąska lub przystawka, która nie zawiera glutenu ani nabiału.