Jeśli szukasz diety na podagrę, powinieneś najpierw skonsultować się z dietetykiem. Dobry dietetyk powie ci, co powinieneś jeść, a czego unikać. Pomoże ci to kontrolować stan zdrowia i ułatwi ci życie.
Spis treści
Puryny zwiększają poziom kwasu moczowego
Zarządzanie poziomem kwasu moczowego może zmniejszyć ryzyko rozwoju podagry. Istnieje wiele czynników żywieniowych, które mogą pomóc Ci kontrolować poziom kwasu moczowego. Na przykład unikanie pokarmów wysokopurynowych i włączenie do diety pokarmów niskopurynowych może obniżyć poziom kwasu moczowego.
Niektóre pokarmy wysokopurynowe to mięso, mięsa organiczne i skoncentrowana fruktoza. Ponadto alkohol może podnieść poziom kwasu moczowego. Alkohol utrudnia nerkom pozbycie się kwasu moczowego.
Podczas stosowania diety na podagrę powinieneś unikać pokarmów o wysokiej zawartości puryn. Powinieneś też jeść umiarkowane porcje ryb. Ryby, zwłaszcza tłuste, mają niską zawartość puryn. Ważne jest utrzymywanie wagi na zdrowym poziomie. Dobrze jest też pić dużo wody. Picie dwóch do trzech litrów wody dziennie pomaga utrzymać prawidłową pracę nerek.
Dieta niskopuryna może być skutecznym narzędziem w zapobieganiu i spowalnianiu uszkodzeń stawów spowodowanych przez kryształy kwasu moczowego. Najlepszym sposobem na podjęcie decyzji, czy dieta niskopurynowa jest dla Ciebie odpowiednia, jest przedyskutowanie opcji żywieniowych z lekarzem.
Do najczęstszych źródeł puryn w diecie należą mięsa organiczne, ryby, drób, owoce morza i wołowina. Spożycie puryn jest pięć razy większe w przypadku źródeł zwierzęcych niż roślinnych.
Unikaj pokarmów o wysokiej zawartości fruktozy
Jednym ze sposobów na zmniejszenie objawów podagry jest unikanie pokarmów o wysokiej zawartości fruktozy. Pokarmy te mogą przeciążać układ kwasu moczowego. Mogą też powodować zaostrzenie podagry. Stosowanie diety o dużej zawartości błonnika i niskiej zawartości puryn może pomóc w obniżeniu poziomu kwasu moczowego.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy to pokarm, którego powinieneś unikać, jeśli masz podagrę. Jest to skoncentrowana forma cukru, która znajduje się w wielu produktach pakowanych. Można go również znaleźć w sokach owocowych. Badania wykazały, że picie dwóch szklanek soku owocowego słodzonego cukrem dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na podagrę.
Innym pokarmem, na który należy uważać przy podagrze, jest alkohol. Alkohol zwiększa poziom kwasu moczowego. Aby uniknąć podagry, pij wodę zamiast alkoholu.
Jeśli pijesz dużo napojów gazowanych, rozważ przejście na ich niskofruktozową alternatywę. Mężczyźni, którzy piją dwa lub więcej napojów gazowanych dziennie, mają o 85% zwiększone ryzyko wystąpienia podagry. Jednak badanie analizujące związek między podagrą a spożyciem fruktozy pokazuje, że nie dotyczy to kobiet.
W badaniu Nurses’ Health Study wzięło udział 78 906 kobiet bez historii podagry w momencie rozpoczęcia badania. Zostały one poproszone o udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące ich diety i stanu zdrowia. Wyniki wykazały, że dieta o wyższej zawartości fruktozy prowadziła do zwiększenia ryzyka wystąpienia podagry, podczas gdy dieta o niższej zawartości fruktozy wiązała się ze zmniejszonym ryzykiem.
Możliwości leczenia
Celem leczenia podagry jest obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Osiąga się to poprzez połączenie leków z dietą.
Opcje leczenia podagry obejmują niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), dietę o niskiej zawartości puryn oraz kortykosteroidy. NLPZ mogą być skuteczne w kontrolowaniu stanu zapalnego, ale mogą powodować ból brzucha, wrzody i krwawienie.
Dieta o niskiej zawartości puryn skupia się na unikaniu pokarmów o wysokiej zawartości puryn. Pokarmy takie jak mięsa organiczne i skorupiaki są szczególnie bogate w puryny.
Dla niektórych osób dieta bogata w puryny może wywołać atak podagry. Jednak dieta o niskiej zawartości puryn może być rozsądnym stylem życia dla ogólnego stanu zdrowia.
Podagra jest chorobą, która dotyka wielu stawów. Zwykle zaczyna się w jednym stawie i postępuje na inne stawy. Objawy są poważne i mogą trwać przez kilka dni lub miesięcy.
Atak podagry może rozpocząć się nagle, ostrym bólem i obrzękiem. Oprócz odpoczynku w dotkniętym stawie można zastosować lód, aby złagodzić ból.
Dieta niskopurynowa może pomóc obniżyć poziom kwasu moczowego. Unikanie pewnych pokarmów, takich jak wysokopurynowe owoce morza i czerwone mięso, również może obniżyć poziom kwasu moczowego.
Alkohol zwiększa poziom kwasu moczowego. Dlatego unikaj alkoholu i ogranicz jego spożycie do niewielkiej ilości.
Osoby z podagrą powinny również ograniczyć spożycie fruktozy, która znajduje się w wielu napojach bezalkoholowych. Soki owocowe i przetworzone przekąski zawierają duże ilości fruktozy.